WITAMINA A (Retinol)
- Jest niezbędna w procesie widzenia.
- Reguluje wzrost.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Zapobiega zakażeniom (zwalcza bakterie i wirusy)
- utrzymuje młodość i zdrowie (jest przeciwutleniaczem — zwalcza wolne rodniki)
- Wygładza i ujędrnia skórę.
- Ogranicza łamliwość paznokci.
Źródła:
- wątroba (w 100 około 13000 ug)
- wątróbki drobiowe (w 100 g około 9304 ug)
- halibut
- tuńczyk
- sardynki
- półtłuste mleko
- masło (w 100 g około 814 ug)
- śmietana
- sery półtłuste (w 100 g około 350 ug)
- żółtka
- marchew (w 100 g jest 1656 ug)
- szpinak
- natka pietruszki (w 100 g jest około 902 ug)
- sałata
- brokuły
- jarmuż (w 100 g około 892 ug)
- pomidor
- papryka
- morele
- awokado
Skutki niedoboru witaminy A
- kurza ślepota, czyli zanik widzenia o zmierzchu i zanik wydzielania łez
- suchość skóry, szorstkość i jej nadmierne złuszczenie
- zahamowanie wzrostu
- brak apetytu i utrata masy ciała.
- biegunki
- zmniejszenie odporności
Skutki nadmiaru witaminy A ,po kilku miesiącach nadużycia mogą wystąpić:
- bóle głowy i kości
- uszkodzenia wątroby
- utrata włosów
- pogorszenie ostrości widzenia
To najlepsza witamina na urodę, naprawia i odnawia naskórek, powoduje zwiększenie wytwarzania kolagenu i elastyny, co skutkuje poprawą jędrności, napięcia i nawilżenia skóry. Redukuje przebarwienia, plamy starcze, plamy od słońca, piegi. Dzięki witaminie A jesteśmy po prostu piękne!
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki
Pasta z avokado