Kasza jaglana
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
Kasza gryczana
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
Kasza kuskus
- 1 szklanka kaszy na 1 pełną szklankę wody
W garnuszku wsypujemy kaszę, zalewamy wrzącą wodą, solimy i zakrywamy pokrywką, odstawiamy na 10 min.
Kasza jęczmienna
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
Soczewica czerwona
- 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
Soczewica brązowa
- 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
- Soczewicę zalewamy wieczorem wodą, zostawiamy na całą noc.
- W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
Ryż biały
- 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
Ryż brązowy (gotujemy dłużej!)
- 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
Kasza pęczak
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
FASOLA BIAŁA
- 1. Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc.
2. Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.
Ciecierzyca
- 1. Ciecierzycę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:2) na noc (1 szklanka ciecierzycy na 2 szklanki wody)
2. Rano zlewamy wodę z ciecierzycy, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.