Smaki kuchni indyjskiej…Indyk curry to mocne chili, imbir, kurkuma, dużo czosnku i aromatyczna kolendra… Świetnie smakuje podane z ryżem lub chlebkiem mann.
Indyk curry
Potrzebujemy :
- Pierś indyka około 500 g
- Pół łyżeczki chili
- Pol łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej
- Szczypta czarnego pieprzu
Mięso kroimy w dużą kostkę, nacieramy przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru do starcia (około 1 łyżeczki)
- Pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry
- Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy.
- Ryż basmati lub brązowy
Przygotowanie :
- Cebule, pomidory bardzo drobno kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy na tłuszczu wcześniej przygotowane mięso indyka, gotowe przekładamy do miseczki.
- Na tą samą patelnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, smażymy dosłownie chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy chwilkę, dodajemy posiekaną cebulkę, pomidory, usmażonego indyka, cynamon, przyprawę curry, mieszamy i dusimy razem, pod przykryciem 5 minut.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i dusimy razem około 10 minut.
- Doprawiamy świeżą kolendrą, solą kłodawską ewentualnie przyprawą curry.