Zdrowe surowe mięso z wołowiny jest dobrym źródłem:
- Witamin: A, E, D oraz witaminy K,
- Zawiera również witaminy z grupy B: (B1, B2, B3,B4,B5,B6,B9,B12)
Oraz: wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen i fosfor. - Wołowina ceniona jest ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej i oczywiście cennej witaminy B12, którą nie znajdziemy w produktach roślinnych, dla naszego organizmu jest bardzo ważna, jej nie dobór może spowodować złą kondycję całego naszego organizmu.
➡️Gulasz z wołowiny
Potrzebujemy:
- Około 250 g wołowiny (mielonej) – oczywiście najlepszej jakości ze źródła pewnego, sprawdzonego pod kątem czystości mięsa od chemii i leków. Wiem, nie jest to łatwe, ale już jest co raz więcej osób uczciwych, które oferują zdrowe mięso. Niestety jakość idzie razem z ceną, dlatego nie gości u nas bardzo często, wolę zjeść mniej, ale za to bezpieczne mięso, czuć się dobrze i nie uszkadzać organizmu swoim dzieciom.
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 600 ml przecieru pomidorowego
- Pół łyżeczki papryki czerwonej
- Pół łyżeczki lubczyku
- Szczypta chili
- Sól.
- Smalec
Przygotowanie:
- Na łyżeczce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do zrumienionej cebuli dodajemy wołowinę, lubczyk, sól, paprykę , dusimy chwilę razem.
- Do wołowiny dodajemy pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, chili, czosnek, do smaku sól, dusimy razem około 25 min.
- Podajemy z kaszą lub ryżem i bukietem świeżych surówek, sałat.
➡️Gulasz z wołowiny z papryką i marchewką🥕
➡️Propozycja podania z makaronem ryżowym lub orkiszowym (gluten) ekologicznym i serem kozim Bio♥️