Gulasz z dyni

Z serii obiady bezmięsne..

Bardzo aromatyczny, pyszny, rozgrzewający, gulasz z pieczonej dyni, idealny do ryżu lub kaszy


Potrzebujemy:

  • Dynia (średnia)
  • 2 cebule
  • 2-3 pomidory
  • 300 ml mleka kokosowego
  • Olej kokosowy.
  • Czosnek suszony
  • Lubczyk (około 1 łyżeczka)
  • Kurkuma (około 1 łyżeczka)
  • Carry (około 1 łyżeczka)
  • Sól. 

Przygotowanie:

  • Dynie obieramy, kroimy w kostkę, układamy w brytfance, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (temp. 200 C przez około 30 min).
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dodajemy lubczyk i sól, podsmażamy razem chwilę, dodajemy upieczoną w dynie, wlewamy mleko kokosowe, kurkumę, carry, sól, dusimy do momentu, kiedy dynia będzie się rozpadać w sosie. Dosmaczamy, podajemy z kaszą lub ryżem.
  • Świetnie smakuje z dodatkiem gotowanej fasolki szparagowej.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked