Pyszne warzywne danie na obiad lub kolację 🙂
Frittata
Potrzebujemy:
- około 10 małych buraków pieczonych (ilość w zależy od tego, jak dużą mamy formę)
- około 7 pieczarek
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 3 cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwie garści fasolki szparagowej
- 1 słoiczek zielonego groszku (ze słoika) lub rozmrożonego
- 1 słoiczek kukurydzy (ze słoika)
- 8 jajek (z chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca lub jogurtu naturalnego ekologicznego (najlepiej zrobionego samodzielnie! Jak zrobić ? To bardzo proste… zerknij TU.
- Ser – u nas w wersji roślinnej ale może być mozzarella (lub inny) tylko z bezpiecznym składem! Uważaj, jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 – NIE JEDZ TEGO!!
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta kminku
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Buraki przygotowujemy wcześniej, (myjemy, w skórkach wkładamy do brytfanki, pieczemy w 200 C około 45 min. do miękkości).
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone w duże kawałki, cebulę, cukinię, papryka, dodajemy oregano, lubczyk, sól, wszystko razem dusimy około 5 min.
- Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, dusimy na patelni do odparowania wody, dodajemy sól i pieprz.
- Fasolkę szparagową (świeża lub mrożona) gotujemy.
- Do miski wrzucamy podduszone warzywa, pieczarkę, ugotowaną fasolkę, kukurydzę, groszek, mieszamy składniki.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, rozgnieciony czosnek, paprykę słodką, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, układamy pokrojone w plastry buraki pieczone, wykładamy warzywa, polewamy sosem jajecznym, wierzch posypujemy mozzarellą.
- Pieczemy około 30 min w temp. 200 C.