Fasolka po bretońsku z warzywami

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki fasoli białej Jaś
  • 2-3  marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • około 500 ml  przecieru  pomidorowego
  • masło klarowane 
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (kluczowa przyprawa w fasolce bez mięsa)
  • sól i pieprz.
  • Chili – ilość według gustu

Przygotowanie:

  • Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc.
  •  Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.
  • W garnku na tłuszczu smażymy cebulkę, dodajemy drobno starte warzywa i czosnek, smażymy chwilę, dodajemy ugotowaną fasolę, przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę wędzoną, chili, sól), dusimy wszystko razem do miękkości warzyw, w miarę potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jeżeli chcemy zrobić fasolkę z mięsem, to podsmażamy (mięso lub kiełbasę), dodajemy, podduszamy chwilę i gotowe. 

Robię zawsze więcej, wkładam do słoików i pasteryzuję 15 min . Jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Krótko o jej wspaniałości …dlaczego powinniśmy jeść fasolę?

  • Biała fasola jest bardzo wartościowym składnikiem diety, poprzez zawarte witaminy i składniki mineralne przeciwdziała zmianom nowotworowym, zapobiega cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Ponadto obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę, daje uczucie sytości na dłużej (fasola jest dość kaloryczna, w 100 g znajduje się 139 kcal).
  • Jest bogata w witaminy:
  • A – beta-karoten (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
  • C — wzmacnia organizm, ułatwia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej.
  • K — odpowiada za właściwą krzepliwość krwi, wpływa na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Witaminy z grupy B: B1 (czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia), B2 (ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu), B3 (PP – niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych), B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca), B9 (kwas foliowy- niezbędny do syntezy DNA), oraz minerały: 
  • Wapń (dba o nasze kości i zęby, procesy krzepnięcia krwi i cały układ nerwowy), potas (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego), fosfor (jest odpowiedzialny za mineralizacje kości i stawów, jest także niezbędny do budowy tkanek miękkich), selen (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wzmacnia organizm), mangan (Jest odpowiedzialny za utrzymywanie kości i mięśni w dobrym stanie, wpływa na poziom libido i sprawność seksualną), cynk (wchodzi w skład ok. 80 enzymów, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów), żelazo ( składnik hemoglobiny, jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych, wpływa na poziom cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie, wzmacnia cały organizm).
  • Jest doskonałym źródłem białka roślinnego — stanowi doskonałą roślinną alternatywę dla mięsa.
  • Fasola ma też swoje wady, zawiera też szkodliwe substancje (takie jak lektyny, taniny, Inhibitory proteaz, alkaloidy (toksyny używane jako obrona roślin przed zjadającymi je zwierzętami. Po spożyciu przechodzą one przez jelita do krwiobiegu i powodują stany zapalne w całym organizmie). Ale bez obawy – większości szkodliwych substancji możemy się pozbyć przez ich namaczanie i gotowanie. Dlatego bardzo ważne jest przygotowanie takiej fasoli do jedzenia. Każde warzywo strączkowe powinniśmy namoczyć w wodzie przez 12-24 godziny (wodę należy potem oczywiście wylać), pozbędziemy się w ten sposób połowy lektyn. Fasolkę czy groszek z puszki należy dobrze odsączyć. Gotowanie przez minimum 20 minut powinno zniszczyć większość pozostałych szkodliwych substancji.
  • Dużą wadą smacznej fasoli jest również to, że powoduje wzdęcia i zaparcia.
  • Dlatego z umiarem na zdrowie !



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked