🍓DŻEM Z TRUSKAWEK
Pyszny domowy dżem, łatwy do przygotowania w tradycyjny sposób , bez zbędnych dodatków, żelów i tony cukru 🙂
🍓Uważajcie na truskawki pryskane chemią, zawsze pytajcie! Szukajcie uczciwych sprzedających! Takimi truskawkami z opryskami chemicznymi, możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku.
Dżemik jest rewelacyjny w smaku, króluje u mnie co roku, moje lato w słoiczku.
➡️🍓DŻEM Z TRUSKAWEK – bez cukru 🙂
Potrzebujemy:
- 1 kg truskawek
- szczypta soli kłodawskiej (Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak, metoda janginizacji).
Lub
- 2 kg słodkich truskawek
- Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, oczyścić z ogonków, wsypać do dużego, szerokiego garnka, dodać szczyptę soli (nie więcej!) lub sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, (około 1,5- 2 godzin, wszystko zależy o rodzaju truskawek, jeśli mają dużo wody, to proces jest dłuższy, można nawet smażyć po 2-3 godziny przez 3 dni, aby uzyskać gęstą konsystencję.
- Gdy truskawki są już gęste, gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
- Z jednego kilograma truskawek wychodzi mi 3 słoiczki dżemu.
- Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50% szans na przetrwanie naszego dżemu :).
Gotowy dżem
➡️🍓Dżem z truskawek i czereśni🍒
Pyszny domowy dżem bez grama cukru, a naprawdę słodziutki :O) Owoce mają w sobie tyle naturalnego cukru, że w zupełności wystarczy, aby dżem był słodki, nie ma potrzeby dosładzać cukrem, który nam po prostu szkodzi.
Potrzebujemy:
- 2 kg truskawek🍓
- 2 kg czereśni 🍒
- 1-2 cytryny 🍋
Przygotowanie:
- Truskawki, czereśnie umyć, oczyścić z ogonków i wyciągnąć pestki, wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, ( około 1,5- 3 godzin, wszystko zależy o rodzaju truskawek).
- Smażymy tak długo, aż będzie miał odpowiednią dla nas konsystencje.
- Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
- Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50 % szans na przetrwanie naszego dżemu 🙂
🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒
Pyszny domowy dżem słodzony daktylami dla osób, które lubią bardziej słodkie dżemy 🙂 Zero białego cukru ! słodziutki i zdrowy
➡️🍓Dżem truskawkowy z daktylami
Potrzebujemy:
- 2 kg truskawek
- około 200 g daktyli
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy ciepłą wodą, tak aby były tylko zakryte, na około godzinę. Po tym czasie miksujemy daktyle na gładko.
- Truskawki umyć, oczyścić z ogonków, wsypać do dużego, szerokiego garnka, gotować chwilę do puszczenia soku.
- Gdy truskawki puszczą sok, dodajemy sok z jednej cytryny, mieszamy i długo gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, ( około 1,5- 4 godzin).
- Dodajemy zmiksowane daktyle, dalej smażymy / gotujemy.
- Gdy truskawki są już gęste, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
- Z jednego kilograma truskawek wychodzi mi około 3 słoiczki dżemu.
- Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50 % szans na przetrwanie naszego dżemu 🙂
- Wierzch możemy posypać cynamonem – zapobiega pleśni.
➡️Sok z truskawek🍓 (bez cukru) – smak lata w zimie..
Potrzebujemy:
- 1 kg Truskawek🍓
- 50-100 g miodu (ilość według gustu)
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, szypułkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy sok z jednej cytryny, gotujemy na małym ogniu, aż puszczą ładnie sok (około 10-15 min.)
- Powstały sok zlewamy, przez sito, ponownie zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony miód, mieszamy, rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików.
- Pozostałe truskawki możemy doprawić jeszcze miodem i cytryną (lub nie 🙂 podsmażyć około 10 min i przełożyć do słoiczków. Dżemik ze względu na pozbawienie go soku ma mniej intensywny kolor, ale jest równie smaczny.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
➡️Kompot z truskawek🍓
Szybki i prosty w przygotowaniu, rewelacyjny w smaku. Taki kompot truskawkowy otwierany w zimie jest pysznym wspomnieniem lata..
Potrzebujemy:
- Truskawki 🍓
- Woda +miód 🍯
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, szypułkujemy, wkładamy do wyparzonych słoików.
- Wodę gotujemy, dodajemy 1 łyżkę miodu na 500 ml przegotowanej gorącej wody (oczywiście możemy dać więcej jak kto woli) taką gorącą wodą zalewamy truskawki, zakręcamy, pasteryzujemy.
- Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
- Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
- Ważne przy przygotowywaniu przetworów jest to, aby słoiki były wyparzone, a zakrętki (w miarę możliwości) wymieniane na nowe.
🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍒🍓
🍓Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?
- Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
- Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
- Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
- Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
- Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
- Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
- Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
- Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
- Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
- Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
- Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
- W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
- Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
- Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
- Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
- Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.
100 g truskawek
Energia – 33 kcal
Białko – 0,7 g
Tłuszcz – 0,4 g
Węglowodany – 5,8 g
Błonnik – 1,8 g