➡️Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo!
➡️Oczywiście najbardziej wartościowe są w sezonie – to wiadomo 🙂
➡️Świeżo wciskane soczki są przepyszne… Ale jeżeli chcemy zachować trochę tej sezonowości na zimę, to idealne są soczki przecierowe ( coś jak popularny Kubuś).W czasie gotowania, na pewno stracą część witamin, ale i tak pozostaną wartościową przekąską dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 A już na pewno będą bardziej wartościowe od tych w sklepie, gdzie warzywa i owoce pochodzą w większości z wielkich plantacji, które są systematycznie nawożone i opryskiwane chemią.
➡️Moje soczki przygotowuje warzyw i owoców, które mam na działce i odkupuje od zaufanych rolników, w końcu przygotowuje je dla moich dzieci!
🥕Sok z marchewki / jabłka/ gruszki/ cytryny/
Potrzebujemy (ilość warzyw i owoców według uznania, ja daję mniej więcej po równo)
- Marchewka
- jabłko
- gruszka
- sok z cytryny dopasować do smaku (około 50 ml )
- Ksylitol lub mód (opcjonalnie 2 łyżki)
Przygotowanie:
- Warzywa i owoce myjemy (ja swoje nie obieram ze skórki), kroimy w ćwiartki, gotujemy na parze.
- Gdy warzywa są miękkie, całość dokładnie miksujemy (jeśli jest bardzo gęste podlać wodą, aby lepiej się zmiksowało, przekładamy do garnka, dolewamy wodę, w ilości takiej jak pasuje nam gęstość. Sok zagotowujemy.
- Sok dosmaczamy według gustu, dodajemy sok z cytryny, jeżeli stwierdzimy, że sok jest dla nas za kwaśny, możemy dodać ksylitol lub miód.
- Sok rozlewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek
- Pasteryzujemy 15 min
🍎Sok z dyni/jabłek/pomarańczy🎃
Potrzebujemy:
- dyna🎃
- jabłka🍎
- 2 pomarańcze🍊
- 1-2 łyżki miodu 🍯 lub ksylitolu(opcjonalnie – czasami jabłka są tak słodkie, że nie ma sensu dosładzać)
- woda
lub:
- dynia🎃
- gruszka🍐
- 2 pomarańcze 🍊
- 0,5-1 cytryny 🍋
- 1-2 łyżki miodu 🍯 lub ksylitolu (opcjonalnie)
- woda (około 2 l)
Przygotowanie:
- Warzywa i owoce myjemy (dynie obieramy ze skórki), kroimy w ćwiartki, gotujemy na parze.
- Gdy warzywa są miękkie, całość dokładnie miksujemy (jeśli jest bardzo gęste podlać wodą, aby lepiej się zmiksowało, przekładamy do garnka.
- Obrane pomarańcze (bez pestek), wkładamy do blendera, dodajemy miód lub ksylitol, rozdrabniamy (dokładnie!), przelewamy do garnka z dynią i jabłkiem.
- dolewamy wodę, w ilości takiej, jak pasuje nam gęstość. Sok zagotowujemy.
- Sok rozlewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek
- Pasteryzujemy 15 min
➡️Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu.➡️ Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Sok z buraka /marchewki 🥕 /jabłka 🍏 /cytryny 🍋
Potrzebujemy: ilości produktów w równych częściach)
- Buraki
- Marchew
- Jabłka
- Sok z jednej cytryny
- Opcjonalnie (1-2 łyżki miodu)
- Woda
Przygotowanie:
- Warzywa i owoce umyć, pokroić, ugotować na parze.
- Uparowane warzywa zmiksować na gładki mus (dodając trochę wody, aby lepiej się miksowało)
- Sok przelewamy do garnka, dodajemy sok z jednej cytryny, dolewamy wodę, w ilości takiej, jak pasuje nam gęstość.
- Sok zagotowujemy, dosmaczamy ewentualnie miodem, jeśli jest taka potrzeba. Gorący sok przelewamy do wyparzonych wcześniej buteleczek, zakręcamy.
- Wstawiamy do pasteryzacji na 15 minut.