Z serii pomysł na obiad z rybą w roli głównej …Delikatny, pyszny i zdrowy!
Dorsz zapiekany w sosie warzywnym
Potrzebujemy:
- Dorsz (ilość według gustu)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek pora
- 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca – Jak zrobić zerknij TU
- Pieprz ziołowy.
- Pieprz cytrynowy.
- Szczypta kurkumy
- Sól.
- Olej kokosowy
Przygotowanie:
- Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, układamy do brytfanki, pieczemy około 10 minut w temp. 200 C.
- W garnku na oleju kokosowym podsmażamy, drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy starte na tartce warzywa, podsmażamy chwilę, dodajemy pieprz, sól, kurkumę, podlewamy wodą, zakrywamy i dusimy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy śmietankę, mieszamy, polewamy rybę sosem warzywnym, zapiekamy do zrumienienia.
- Podajemy z kaszą lub ryżem i świeżymi surówkami .