Pstrąg z fasolką szparagową i ryżem carry

Z serii obiady bezmięsne… Prosty w przygotowaniu, szybki obiad dla całej rodzinki 🙂

Ryba z fasolką szparagową i ryżem carry

Potrzebujemy:

  • filety z ryby (u mnie pstrąg)- ilość według gustu.
  • 1 jajko
  • Panierka: mąka z ciecierzycy lub orkiszowa
  • fasolka żółta lub zielona
  • ryż basmati (do ryżu: pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, oliwa)
  • Olej kokosowy.
  • Oregano, sól, pieprz.
  • Do podania świeże pomidory i szczypiorek.

Przygotowanie:

  • Gotujemy ryż. 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Wodę zagotowujemy, wsypujemy wypłukany ryż, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, następnie zostawiamy, zakryty pokrywką na następne 15 minut, aby ryż doszedł. 
  • W garnuszku gotujemy wodę, dodajemy sól, wrzucamy fasolkę, gotujemy do miękkości.
  • Rybę oczyszczamy, kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, posypujemy delikatnie oregano, moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w wybranej mące. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor.
  • Do gotowego ryżu dodajemy pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, 1-2 łyżki oliwy,  sól kłodawską, czarny pieprz, dokładnie mieszamy.
  • Na talerz wykładamy ryż carry, fasolkę szparagową, usmażoną rybę, układamy świeże pomidory, posypujemy szczypiorkiem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked