Dorsz z duszonymi warzywami

Z serii obiad z rybą w roli głównej…Delikatny dorsz z warzywami duszonymi w śmietance z nerkowców.

Potrzebujemy:

  • Świeże filety z dorsza — ilość według potrzeby
  • Suszone pomidory z chilli i oregano — ja ma przyprawę trzy w jednym, ale można każdą przyprawę osobno.
  • Sól.
  • 1 szklanka ryżu basmati (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.

Duszone warzywa:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 200 ml śmietanki (rzadkiej) z orzechów nerkowca (jak zrobić zerknij TU)
  • Masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i przyprawami, układamy w brytfance, zapiekamy ok. 25 min w temp.185 C.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy w kostkę cebulkę, smażymy na złoto. Warzywa ścieramy na dużej tarce, pora kroimy, wszystko dosypujemy do cebuli, podlewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, wlewamy śmietankę, kurkumę, dosmaczamy.
  • Gdy Dorsz jest gotowy, wykładamy na talerz w towarzystwie duszonych warzyw i ryżu.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked