Pyszny deser z kaszy jaglanej dla małych i dużych, czekoladowy, słodki a bez cukru, pożywny i zdrowy 🙂
PROSTY SKŁAD TO NAJZDROWSZE JEDZENIE!
Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi 3 miseczki ).
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej wystudzonej
- 2 banany
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki kakao prawdziwe Bio
- daktyle (opcjonalnie kilka sztuk, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie).
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy (jak ugotować zerknij TU).
- Ostudzoną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy banany, jabłko, daktyle, kakao, miksujemy na gładką masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podajemy posypane orzechami lub świeżymi malinami.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.