Z serii obiady bezmięsne…
Pyszne danie, idealne na lekki posiłek, śniadanie, obiad czy kolacje, o każdej porze smakuje super i przygotowanie jest szybkie i proste 🙂
Potrzebujemy: 1 porcja
- 1 cukinia
- 2-4 jajka-ilość w zależności od wielkości porcji.
- masło klarowane lub olej kokosowy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- Jako dodatek : szczypiorek i pomidory
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i robimy z niej ala makaron albo specjalną temperówką, albo zwykłą obieraczką, tak jak ja :)mają być po prostu cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wyduszamy przez praskę czosnek, dodajemy makaron z cukinii, oprószamy solą i pieprzem, dusimy chwilę aby zmiękła, następnie wbijamy jajka, które również solimy i pieprzymy ,przykrywamy pokrywką aby się ładnie białko ścięło ale z zachowaniem żółtka na miękko.
- Podajemy ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem . Smacznego!
Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)
- Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.
- Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników.
- Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę.
- W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.