Pyszny zdrowy i bardzo prosty sposób na cukinie w sezonie.
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Potrzebujemy:
- Około 3-4 cukinie
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
- pół kostki sera fety
- 3-4 pomidory
- 2 cebule
- Olej kokosowy
- Pieprz i sól.
Przygotowanie:
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła. - Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
- Cukinie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
- Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto. Do ugotowanej kaszy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, usmażoną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy składniki. Do upieczonych cukinii wkładamy farsz, zapiekamy około 30 minut.
- Fajnie smakuje polane sosem pomidorowym.
Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami
Potrzebujemy : farsz
- 3-4 duże cukinie
- 1 szklanka ryżu basmati
- Pieczarki około 8 sztuk
- 2 cebule
- Natka pietruszki
- Olej kokosowy
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie pomidor 🍅
Przygotowanie :
- 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, (resztki cukinii zostawiamy na sos), układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
- Cukinie smarujemy tłuszczem, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
- Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, natkę pietruszki, sól i pieprz, podsmażamy do odparowania wody.
- Do pieczarek dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Do upieczonych cukinii wkładamy farsz, na wierzch układamy kawałki pomidora zapiekamy około 30 minut, do zrumienienia.
- Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie sosu z cukinii.
Sos z cukinii i awokado 🥑
Potrzebujemy:
- Kawałek cukinii lub resztki z wydrążonych cukinii (około 2 garście)
- Pomidor
- 4 daktyle
- 1 awokado 🥑
- Pół łyżeczki oregano
- Pół łyżeczki bazylii
- Pół łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
- Szczypta chili
- Sól
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy na gładki sos.
Cukinia faszerowana farszem cukiniowo- mięsnym
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- miąższ z wydrążonej cukinii ( u mnie ilość z 4 cukinii)
- mięso wieprzowe mielone (około 400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- chili – ilość według gustu
- sól kłodawska
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
- Cukinie smarujemy tłuszczem, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
- Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy miąższ z wydrążonych cukinii, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy do odparowania wody.
- Do farszu cukiniowego dajemy mięso, mieszamy, dusimy kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, chili, sól, mieszamy i dusimy razem do odpowiedniej gęstości (odparowanie wody).
- Gotowy farsz nakładamy do podpieczonych cukinii. Pieczemy razem jeszcze około 25-30 minut. Opcjonalnie na 5 minut przed wyjęciem posypujemy cukinie ulubionym (ze zdrowym składem) serem dojrzewającym.
Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)
Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich. Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników. Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.