Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Ciasto z truskawkami... Idealny deser rodzinny, szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂
Potrzebujemy:
- 250 g mąki orkiszowej typ 630( ekologicznej)
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu lub miodu
- 50 ml masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- wanilia
- około 500 g Truskawek
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodać ksylitol lub miód, następnie dodać żółtka, dalej miksując dodać stopniowo roztopione masło. Na koniec dodać 1 łyżkę octu jabłkowego, delikatnie wymieszać.
- Do powstałej piany, dodać przesianą mąkę z sodą i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając w ciasto.
- Pieczemy około 40 min w temp. 180 C