Pyszne, puszyste ciasto z soczystej dyni , idealne ciasto na jesienne weekendy…
Ciasto z dyni – bez glutenu
Potrzebujemy :
- 250 g puree z dyni 🎃 (dynie kroimy na kawałki, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 185 C przez około 25 min (do miękkości). Dynie studzimy, miksujemy).
- 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- Pół szklanki mąki gryczanej
- Pół szklanki mąki migdałowej (lub kukurydzianej)
- Pół szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- Starta skórka z połowy cytryny. (cytrynę najpierw moczymy w roztworze z sodą, aby pozbyć się pestycydów – jak to zrobić zerknij TU.)
- -opcjonalnie można dodać bakalie lub zamiast skórki z cytryny 🍋 dodać przyprawy korzenne.
Przygotowanie :
- Przygotować puree z dyni🎃
- W garnuszku roztopić masło razem z miodem, dodać puree z dyni, żółtka i startą skórkę z cytryny 🍋
- Do miski wsypać mąki, sodę, dokładnie wymieszać, dodać puree z dyni.
- Białka ubić na sztywno i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min w temp. 180 C.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.