Ciasto orkiszowe z brzoskwiniami

Ciasto orkiszowe z brzoskwiniami to pyszne cisto na bazie mąki orkiszowej i kaszy manna. Szybkie w przygotowaniu, bez dodatku jajek, bardzo aromatyczne, możemy przygotować je w wersji z nabiałem lub bez nabiału, smakuje tak samo pysznie. Najważniejsze to zadbać o mąkę i kaszę, aby była ekologiczna! Ta z marketu jest zanieczyszczona glifosatem, który zabija nam komórki mózgowe i niszczy organizm.

Ciasto orkiszowe z brzoskwiniami

Potrzebujemy:

  • 100 g kaszy manny z samopszy (lub zwykłej) ekologicznej
  • 200 g mąki orkiszowej 650 ekologicznej
  • 80 g miodu (rozpuszczonego)
  • 200 ml mleka roślinnego (lub jogurtu naturalnego, śmietany wiejskiej)
  • 50 ml masła klarowanego (rozpuszczonego)
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 2 łyżeczki sody
  • Kilka kropel wanilii
  • brzoskwinia do ułożenia na wierzchu ciasta.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, przekładamy do małej formy do keksa, na wierzch układamy kawałki brzoskwini, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 C przez 40 minut.
  • Podajemy oprószone zmielonym erytrolem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked