Ciasto orkiszowe z brzoskwiniami to pyszne cisto na bazie mąki orkiszowej i kaszy manna. Szybkie w przygotowaniu, bez dodatku jajek, bardzo aromatyczne, możemy przygotować je w wersji z nabiałem lub bez nabiału, smakuje tak samo pysznie. Najważniejsze to zadbać o mąkę i kaszę, aby była ekologiczna! Ta z marketu jest zanieczyszczona glifosatem, który zabija nam komórki mózgowe i niszczy organizm.
Ciasto orkiszowe z brzoskwiniami
Potrzebujemy:
- 100 g kaszy manny z samopszy (lub zwykłej) ekologicznej
- 200 g mąki orkiszowej 650 ekologicznej
- 80 g miodu (rozpuszczonego)
- 200 ml mleka roślinnego (lub jogurtu naturalnego, śmietany wiejskiej)
- 50 ml masła klarowanego (rozpuszczonego)
- szczypta soli kłodawskiej
- 2 łyżeczki sody
- Kilka kropel wanilii
- brzoskwinia do ułożenia na wierzchu ciasta.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, przekładamy do małej formy do keksa, na wierzch układamy kawałki brzoskwini, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 C przez 40 minut.
- Podajemy oprószone zmielonym erytrolem.