Deser, przekąska lub wykwintne ciasto. Piekąc dwa placki i przekładając bitą śmietaną, stworzymy pyszny zdrowy torcik.
Ciasto marchewkowe z ananasem
Potrzebujemy:
- 150 g startej marchewki
- 150 g pokrojonego ananasa
- 150 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
- 50 ml oleju kokosowego
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie śmietanka pełnotłusta wiejska – do ubicia – na bitą śmietanę 🙂 Nigdy nie używaj i nie podawaj dzieciom gotowej z puszki bitej śmietany!! To bardzo szkodliwe dla Twojego dziecka!!
Przygotowanie:
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy roztopiony olej kokosowy, miód i ocet, mieszamy, dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa, mieszamy, dodajemy mąkę, sodę, kardamon, cynamon, goździki, orzechy, dokładnie mieszamy składniki.
- Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy 40 min w temp 180 C.
- Na wierzch ciasta możemy położyć bitą śmietanę i posypać startą gorzką czekoladą, ciasto będzie bardziej wykwintne.