Szybkie ciasto czekoladowe z jabłek, przepyszne w smaku, z bogatą nutą cynamonu.. ❤️ Bez cukru.. Bez glutenu… Bez nabiału… Też tak można🤩 i jest pysznie😍
Ciasto czekoladowe z jabłek
Potrzebujemy :
- 400 g prażonych jabłek (ze słoika lub świeżo zrobione – jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, zasmażamy na patelni)
- 2 dojrzałe banany 🍌
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki zielonego siemienia lnianego – zalewamy wrzącą wodą (ok 4 łyżki), zostawiamy na 5 minut, zrobi się taki kisielek.
- 3 łyżki oleju kokosowego bio (rozpuszczonego)
- 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów np. po mleku migdałowym.
- 50 g mąki kokosowej 🥥
Przygotowanie :
- Do miski przekładamy prażone jabłka, rozgniecione banany 🍌 (ręką lub widelcem), dodajemy sodę, olej kokosowy, siemię lniane, kakao, cynamon, mieszamy, na końcu dodajemy mąkę migdałową i kokosową, mieszamy, wykładamy do mniejszej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 min w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na godzinę, aby dobrze stężało.