Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego. Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich. Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników. Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.
Polecam Kabaczka osobom chorującym na nadciśnienie, otyłość, miażdżycę i dla każdej osoby preferującej zdrowy tryb życia.
Ciasto czekoladowe z cukinią i jabłkiem
Potrzebujemy:
- 200 g cukinii ( waga po odciśnięciu soku)
- 1-2 jabłka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru koksowego lub 2 łyżki miodu naturalnego
- 200 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 40 ml masła klarowanego (lub oliwa)
- 3-4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy, ścieramy na drobnej tartce, zostawiamy na 10 min, aż puści sok.
- Jajka ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dolewamy masło lub oliwę.
- Do masy jajecznej dodajemy ocet, przesianą mąkę, sodę, kakao i cynamon, dokładnie mieszamy, dodajemy odciśniętą z soku cukinie, mieszamy, przekładamy do foremki.
- Jabłka obieramy, wyciągamy środek, kroimy grube plastry i układamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy około 45 min w temp. 180 C.
Polecam również pyszny świeży sok z dodatkiem cukinii 🙂