Ciastka owsiano- słonecznikowe

Pyszne ciasteczka, szybkie w przygotowaniu, idealna przekąska do pracy lub szkoły. Ciastka owsiano-słonecznikowe robię bardzo często wtedy, kiedy zostają mi wiórki po mleku migdałowym i kokosowym. Warto je wykorzystać w takich ciasteczkach, są pyszne 🙂

Ciastka owsiano- słonecznikowe

Potrzebujemy:

  • 2 garście płatków owsianych
  • 2 garście słonecznika – wcześniej namoczonego (około 2 godziny)
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • garść mielonych migdałów – u mnie pozostałość po mleku migdałowym
  • 4-5 daktyle
  • Garść owoców goji
  • 1 banan dojrzały
  • 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady rozkruszonej – opcjonalnie
  • kakao- jeśli chcemy ciastka kakaowe
  • woda

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, jeśli chcemy ciastka kakaowe, dodajemy 1 łyżkę kakao, wody dajemy tylko tyle, aby składniki się połączyły. Z masy formujemy małe ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy około 25 min. w temp. 180 C.
  • W tych ciastkach nie muszą być dodane idealne wszystkie składniki, jeśli czegoś akurat nie mam, po prostu pomijam ten składnik i tak wychodzą pyszne…Można bawić się składnikami…Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked