Pyszne ciasteczka, szybkie w przygotowaniu, idealna przekąska do pracy lub szkoły. Ciastka owsiano-słonecznikowe robię bardzo często wtedy, kiedy zostają mi wiórki po mleku migdałowym i kokosowym. Warto je wykorzystać w takich ciasteczkach, są pyszne 🙂
Ciastka owsiano- słonecznikowe
Potrzebujemy:
- 2 garście płatków owsianych
- 2 garście słonecznika – wcześniej namoczonego (około 2 godziny)
- 2 garście wiórków kokosowych
- garść mielonych migdałów – u mnie pozostałość po mleku migdałowym
- 4-5 daktyle
- Garść owoców goji
- 1 banan dojrzały
- 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady rozkruszonej – opcjonalnie
- kakao- jeśli chcemy ciastka kakaowe
- woda
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, jeśli chcemy ciastka kakaowe, dodajemy 1 łyżkę kakao, wody dajemy tylko tyle, aby składniki się połączyły. Z masy formujemy małe ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy około 25 min. w temp. 180 C.
- W tych ciastkach nie muszą być dodane idealne wszystkie składniki, jeśli czegoś akurat nie mam, po prostu pomijam ten składnik i tak wychodzą pyszne…Można bawić się składnikami…Smacznego!