Pyszne ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem, szybkie w przygotowaniu, bez cukru i bez glutenu, zdrowa przekąska dla każdego z nas 🙂 Do kawusi idealne ❤️
Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem
Potrzebujemy
- 1 szklanka płatków owsianych – (płatki owsiane w same w sobie nie mają glutenu, jeżeli jednak jesteś uczulony na gluten szukaj płatków owsianych z przekreślonym kłosem, aby mieć pewność, że nie mają śladowych ilości, które dostały się przy produkcji, czy pakowaniu).
- pół szklanki sezamu
- pół szklanki słonecznika
- 2 garści morwy białej
- 7 sztuk daktyli (drobno pokrojone)
- 2 banany (dojrzałe)
- 2-3 łyżki masła migdałowego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sezam, słonecznik, morwę, daktyle, banany, masło orzechowe, całość wyrabiamy ręką, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze banana lub masła. Masę wykładamy, formujemy ciastka za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie. Pieczemy w 180 c