Co zawiera żyto?
- węglowodany: skrobię będącą źródłem energii oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
- białka (składnik budulcowy)
- witaminy z grupy B (dbają o układ nerwowy),
- witaminę E (przeciwutleniacz)
- Ziarna żyta to bo bogactwo składników odżywczych takich jak: fosfor, wapń, sód, żelazo, potas, jod. Po co są nam potrzebne?
Fosfor
- Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
- Składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
- Jest budulcem kości i zębów.
- Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych
- Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Wapń
- Jest budulcem kości (98%).
- Zapewnia twardość zębów.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz odczulające.
- Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i układu nerwowego
- Opóźnia zmęczenie kości
- Konieczny przy wchłanianiu witaminy B12
- Wapń potrzebny jest do skurczu mięśni, natomiast magnez do rozkurczu.
Sód
- utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
- chroni organizm przed nadmierną utratą wody.
- utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
- pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).
Żelazo
- Składnik konieczny do transportu tlenu w organizmie,
- Wzmacnia system odporności organizmu na infekcje i zakażenia.
- Korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca.
- Wpływa na pracę i rozwój mózgu, szczególnie ważne jest ono w okresie niemowlęcym, dziecięcym i dojrzewania; niewystarczająca ilość wchłoniętego żelaza u niemowląt powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny.
Potas
- Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową.
- Reguluje czynności nerek.
- Reguluje wydzielanie insuliny.
- Bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
- Reguluje kurczenie się mięśni.
- Reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
- Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.
Jod
- Dba o prawidłową pracę hormonów tarczycy, jego nie dobór bardzo źle wpływa na funkcjonowanie organizmu.
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Uspokaja w stanach zdenerwowania.
- Poprawia funkcjonowanie umysłu.
- Poprawia wygląd włosów, skóry, zębów, paznokci.
- Nadzoruje syntezę cholesterolu.
- Ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu.
Warto jeść chleb żytni 🙂
Chleb żytni 100%
Potrzebujemy: składniki na dwa chleby
- 500 g zakwasu żytniego
- 500 ml wody
- 700-800 g mąki żytniej białej ekologicznej typ 750
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy wodę, zakwas, mąkę i sól, wszystko razem wyrabiamy krótko, ręcznie lub łyżką (ciasto jest dość lepkie).
- Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, formując wierzch zwilżoną wodą dłonią lub zwilżoną szpatułką, następnie posypujemy dowolną posypką tj. sezam, mak, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka lub mąka.
- Chleb w formie ustawiamy do wyrośnięcia (u mnie jest to piekarnik), i pozostawiamy na 4-5 godzin.
- Po tym czasie wyrośnięty chleb wystawiamy z piekarnika.
- Nagrzewamy piekarnik do 230 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C, pieczemy 40 min
- Do ciasta chlebowego możemy dodać również ziarna jak słonecznik czy pestki dyni.
Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.