Chleb żytni

Co zawiera żyto?

  • węglowodany: skrobię będącą źródłem energii oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
  • białka (składnik budulcowy)
  • witaminy z grupy B (dbają o układ nerwowy),
  • witaminę E (przeciwutleniacz)
  • Ziarna żyta to bo bogactwo składników odżywczych takich jak: fosfor, wapń, sód, żelazo, potas, jod. Po co są nam potrzebne?

Fosfor

  • Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
  • Składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
  • Jest budulcem kości i zębów.
  • Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych
  • Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów.

Wapń

  • Jest budulcem kości (98%).
  • Zapewnia twardość zębów.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz odczulające.
  • Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i układu nerwowego
  • Opóźnia zmęczenie kości
  • Konieczny przy wchłanianiu witaminy B12
  • Wapń potrzebny jest do skurczu mięśni, natomiast magnez do rozkurczu.

Sód

  • utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
  • chroni organizm przed nadmierną utratą wody. 
  • utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
  • pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).

Żelazo 

  • Składnik konieczny do transportu tlenu w organizmie, 
  • Wzmacnia system odporności organizmu na infekcje i zakażenia.
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca.
  • Wpływa na pracę i rozwój mózgu, szczególnie ważne jest ono w okresie niemowlęcym, dziecięcym i dojrzewania; niewystarczająca ilość wchłoniętego żelaza u niemowląt powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny.

Potas

  • Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową.
  • Reguluje czynności nerek.
  • Reguluje wydzielanie insuliny.
  • Bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
  • Reguluje kurczenie się mięśni.
  • Reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
  • Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.

Jod

  • Dba o prawidłową pracę hormonów tarczycy, jego nie dobór bardzo źle wpływa na funkcjonowanie organizmu.
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Uspokaja w stanach zdenerwowania.
  • Poprawia funkcjonowanie umysłu.
  • Poprawia wygląd włosów, skóry, zębów, paznokci.
  • Nadzoruje syntezę cholesterolu.
  • Ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu.

Warto jeść chleb żytni 🙂

Chleb żytni 100%

Potrzebujemy: składniki na dwa chleby

  • 500 g zakwasu żytniego
  • 500 ml wody
  • 700-800 g mąki żytniej białej ekologicznej typ 750
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy wodę, zakwas, mąkę i sól, wszystko razem wyrabiamy krótko, ręcznie lub łyżką (ciasto jest dość lepkie).
  • Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, formując wierzch zwilżoną wodą dłonią lub zwilżoną szpatułką, następnie posypujemy dowolną posypką tj. sezam, mak, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka lub mąka.
  • Chleb w formie ustawiamy do wyrośnięcia (u mnie jest to piekarnik), i pozostawiamy na 4-5 godzin.
  • Po tym czasie wyrośnięty chleb wystawiamy z piekarnika.
  • Nagrzewamy piekarnik do 230 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C, pieczemy 40 min
  • Do ciasta chlebowego możemy dodać również ziarna jak słonecznik czy pestki dyni.

Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked