Pyszny chlebek pełen cudownych składników, szybki w przygotowaniu i bez glutenu.
Chleb bezglutenowy
Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki gryczanej ekologicznej
- 1 szklanka mąki kokosowej ekologicznej
- 1 szklanka kaszy jaglanej ekologicznej
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy ekologicznej
- 2 szklanki wody przegotowanej letniej
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki ziaren sezamu
- 1 garść pestek z dyni
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 garść suszonej żurawiny niesiarkowanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżeczki soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Wieczorem kaszę jaglaną dokładnie płuczemy gorącą wodą, zalewamy letnią przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.
- Tak samo postępujemy z soczewicą, płuczemy, zalewamy letnią przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.
- Namaczaną przez całą noc kaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę, płuczemy i odcedzamy .
- Do miksera wsypujemy kaszę jaglaną, soczewicę, mąkę gryczaną, mąkę kokosową, orzechy nerkowca i dwie szklanki wody, dokładnie mielimy składniki.
- Do zielonej masy dodajemy, słonecznik, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, dynię, czarnuszkę, żurawinę, oliwę z oliwek, suszony czosnek, sól. Mieszamy ciasto, przekładamy do foremki, wierzch posypujemy według gustu do wyboru: słonecznik, sezam, siemię lniane. Pieczemy w 200 C przez 1h 15 min.