Chleb z kaszy gryczanej niepalonej fermnetowanej

Niezwykły chleb na bazie kaszy gryczanej fermentowanej, idealna wersja chleba bez mąki, odpowiednia struktura, proste wykonanie, wyśmienity w smaku 🙂

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej fermentowanej

Potrzebujemy:

  • 400 g kaszy gryczanej białej niepalonej (ekologicznej)
  • woda filtrowana
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 200 g ziaren ( słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam)

Przygotowanie:

  • Rano kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do szklanego słoika (lub szklanej miski) zalewamy czystą wodą, tak 5 cm nad powierzchnię kaszy, dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
  • Tak zalaną kaszę zostawiamy na 24 godziny (czyli np. cały dzień i całą noc). Rano kaszę mieszamy i zostawiamy na kolejne 24 godziny (cały dzień i całą noc).
  • Po 48 godzinach rano, kasza powinna mieć świeży, kwaskowy zapach.
  • Całą zawartość słoika (lub miski) przekładamy do blendera, miksujemy, będzie miało konsystencje gęstej śmietany.
  • Do zmiksowanej kaszy dodajemy sól i ziarna, mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy siemieniem lnianym, sezamem lub nasionami konopi.
  • Tak przygotowaną formę wkładamy do piecyka razem z pojemnikiem z gorącą wodą na 10-12 godzin (czyli do wieczora).
  • Chlebek w tym czasie wyrośnie , wieczorem chlebek pieczemy, godzinę w temp. 200 C.
  • Upieczony chleb, zostawiamy do rana, aby dobrze ostygł.

UWAGA! Kasza w czasie fermentacji będzie miała niefajny wygląd, konsystencję ciągliwą, ale spokojnie to normalne zjawisko przy fermentacji. Zapach jest kwaskowy, ale absolutnie nie śmierdzący! Jeśli kasza śmierdzi to znaczy, że do środka przedostała się jakaś bakteria i kasza się zepsuła. Powodów zepsutej kaszy może być wiele np. metal (miska, łyżka), coś brudnego (łyżka), coś wpadło lub po prostu była źle wypłukana.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked