Chleb orkiszowy z pokrzywą

Pyszny chleb orkiszowy z pokrzywą, łatwy do zrobienia na zdrowej mące ekologicznej !

Chleb orkiszowy z pokrzywą

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 250 ml mleka roślinnego ( lub krowie, niepasteryzowane, od rolnika)
  • pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • 4 łyżki suszonej pokrzywy
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 30 g drożdży świeżych plus 1 łyżeczka miodu do ruszenia drożdży
  • Woda – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: Do wysokiego kubka wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy miód, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn wyrośnie.
  • Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, sól, pokrzywę, olej kokosowy, wlewamy zacier drożdżowy i wyrabiamy ciasto chlebowe. Ciasto powinno mieć konsystencje dość zwartą, aby uformować bochenek. Opcjonalnie jeśli wydaje nam się zbyć twarde dodajemy w trakcie wyrabiania trochę wody.
  • Z ciasta formujemy kształt ciasta, możemy ciasto ponacinać z wierzchu, zrobić paski lub krzyżyki.
  • Gotowy chlebek układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut (ja zostawiam w zamkniętym piekarniku).
  • Chleb pieczemy w 200 C przez 40 min.

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked