Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb na zakwasie orkiszowy z dynią i kozieradką
Potrzebujemy:
- 200 ml wody przegotowanej ciepłej (niegorącej!)
- 200 ml zakwasu żytniego (jak zrobić zerknij TU)
- 600 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 1850 (lub 630)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kozieradki
- 100 g startej drobno dyni (u mnie prowansalska)
Przygotowanie:
- Do miski wylewamy wodę, zakwas, dodajemy mąkę, sól, kozieradkę i startą drobno dynie. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką.
- Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy je na odpoczynek, około 2 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, podsypując mąką.
- Gotowe ciasto, jest dość sztywne alby uformować kule, przekładamy do obsypanego koszyka (do wyrastania chleba), pozostawiamy na kolejne 2-3 godziny (czas wyrastania zależy od mocy zakwasu, czasami jest to dwie godziny a czasami cztery).
- Gdy chlebek jest już wyrośnięty, nastawiamy piekarnik na 240 C (do środka piekarnika wstawiam zawsze mały pojemnik z wodą, aby pieczenie odbywało się z parą, dzięki temu skórka będzie miękka, a struktura chleba nie będzie wysuszona).
- Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, przekładamy chlebek z koszyka na papier do pieczenia i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy chlebek jest już w środku, obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy 40 min.
- Upieczony chleb przykrywam bawełnianą ściereczką.