Pyszny bezglutenowy chleb gryczano-kokosowy z kaszy gryczanej fermentowanej, jest delikatny w smaku, ma odpowiednią strukturę, proste wykonanie i smakuje wyśmienicie 🙂
Chleb gryczano-kokosowy
Potrzebujemy:
- 2 szklanki kaszy gryczanej białej niepalonej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Rano kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do szklanego słoika, zalewamy czystą wodą, tak 5 cm nad powierzchnię kaszy dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
- Tak zalaną kaszę zostawiamy na 24 godziny (czyli np. cały dzień i całą noc). Rano kaszę mieszamy i zostawiamy na kolejne 24 godziny (cały dzień i całą noc).
- Po 48 godzinach rano, kasza powinna mieć świeży, kwaskowy zapach.
- Całą zawartość słoika przekładamy do blendera, dodajmy siemię lniane, sól, miksujemy na gładko, następnie dodajemy mąkę kokosową, ponownie miksujemy chwilę do połączenia się składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy siemieniem lnianym, sezamem lub nasionami konopi.
- Tak przygotowaną formę wkładamy do piecyka razem z pojemnikiem z gorącą wodą na 10-12 godzin (czyli do wieczora).
- Chlebek w tym czasie wyrośnie , wieczorem chlebek pieczemy, godzinę w temp. 200 C.
- Upieczony chleb, zostawiamy do rana, aby dobrze ostygł.