Chleb cukiniowy

Chleb cukiniowy to świetny pomysł na smaczny chlebek bez glutenu…Szybki w przygotowaniu i bardzo sycący 🙂

Chleb cukiniowy

Potrzebujemy:

  • około 400 g startej cukinii (duże oczka)
  • 40 g rodzynek
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 100 g płatków owsianych ekologicznych
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego bez FOSFORANÓW
  • Przyprawy: pół łyżeczki : kurkuma, papryka słodka, czosnek granulowany, szczypta pieprzu, sól.

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, wody tylko tyle, aby zakryły się rodzynki. Po tym czasie całość miksujemy na musik.
  • Jaja roztrzepujemy, dodajemy zmiksowane rodzynki, olej kokosowy i mieszamy wszystko razem.
  • Startą cukinię mieszamy z masą jajeczną.
  • Do miski wsypujemy wszystkie mąki, dodatki i przyprawy suche, mieszamy dokładnie składniki, łączymy z cukinią i ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto ( najlepiej ręką), ciasto będzie dość gęste.
  • Całość przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 C.

A co do chlebka….Zerknij ! Pyszne kolorowe pasty…Na pewno znajdziesz coś pysznego 🙂

https://zdrowaiwspaniala.pl/category/cos-do-chlebka/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked