Chleb cukiniowy to świetny pomysł na smaczny chlebek bez glutenu…Szybki w przygotowaniu i bardzo sycący 🙂
Chleb cukiniowy
Potrzebujemy:
- około 400 g startej cukinii (duże oczka)
- 40 g rodzynek
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 100 g płatków owsianych ekologicznych
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki gryczanej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego bez FOSFORANÓW
- Przyprawy: pół łyżeczki : kurkuma, papryka słodka, czosnek granulowany, szczypta pieprzu, sól.
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, wody tylko tyle, aby zakryły się rodzynki. Po tym czasie całość miksujemy na musik.
- Jaja roztrzepujemy, dodajemy zmiksowane rodzynki, olej kokosowy i mieszamy wszystko razem.
- Startą cukinię mieszamy z masą jajeczną.
- Do miski wsypujemy wszystkie mąki, dodatki i przyprawy suche, mieszamy dokładnie składniki, łączymy z cukinią i ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto ( najlepiej ręką), ciasto będzie dość gęste.
- Całość przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 C.
A co do chlebka….Zerknij ! Pyszne kolorowe pasty…Na pewno znajdziesz coś pysznego 🙂
https://zdrowaiwspaniala.pl/category/cos-do-chlebka/
Pasta z zielonego groszku Pasta z ciecierzycy Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi Pasta z orzechów nerkowca Pasta warzywna Pasta z fasoli Pasta z awokado Pasta z buraka Pasztet z cukinii Pasztet drobiowy Pasta warzywna z pomidorami Pasta z fasoli Pasta ze słonecznika Pasta z jajek Pasta z fasoli adzuki Pasztet z batatów