Zdrowa i wspaniała

Pasta z ciecierzycy

Hummus to jedna z najpopularniejszych past z ciecierzycy.

CIECIERZYCA   nazywana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, znalazła swoich wielbicieli na calym świecie.

W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka.
To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.

  • Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
  • Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
  • Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
  • Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
  • Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość.

Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy (reguluje prace wszystkich naszych komórek), błonnik (chroni jelita, wspomaga trawienie), witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi, oraz wartościowe minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.

Przepis na najprostszą pastę z ciecierzycy:

Potrzebujemy:

  •  Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
  •  Pół ząbka czosnku
  •  Olej lniany około 2 łyżki (lub każdy inny, jaki posiadacie, olej z wiesiołka, konopny, oliwa).
  •  Sól kłodawska.

Przygotowanie:

  • Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy czosnek, olej, sól, wszystko razem miksujemy i gotowa pyszna pasta na chlebek.
  • Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.
Kanapka z pastą z ciecierzycy, kiszoną marchewką i kiełkami brokuła.

Pasta z ciecierzycy i chrzanu

Potrzebujemy:

  • Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
  • 1-2  łyżeczki chrzanu białego (bez dodatków)
  • pół łyżeczki pasty sezamowej Tahini
  • olej lniany (około 2 łyżki)
  • sól kłodawska 
  • trochę wody z gotowanej ciecierzycy

Przygotowanie:

  • Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy chrzan, tahini, olej, sól, wszystko razem miksujemy, podlewając wodą w miarę potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
  • Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Potrzebujemy:

  • Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki pasty sezamowej Tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • olej z pomidorów u mnie jest to oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
  • natka pietruszki
  • sól kłodawska
  • trochę wody z gotowanej ciecierzycy lub zwykłej gotowanej

Przygotowanie:

  • Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy suszone pomidory, tahini, czosnek, natkę pietruszki, olej, sól, wszystko razem miksujemy, podlewając wodą w miarę potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
  • Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.

Pasta hummus z sezamem

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy  ekologicznej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól kłodawska.
  • Woda przegotowana około 20-30 ml 

Przygotowanie:

  • Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy i mielimy na drobno.
  • Do zmielonego sezamu dodajemy oliwę, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, sól, dokładnie miksujemy, dodajemy wodę, w takiej ilości, jakiej nam pasuje konsystencja, miksujemy.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked