Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Potrzebujemy:
- 2 żółtka – od szczęśliwych kurek, ekologiczne.
- 50 g masła klarowanego
- 200 ml mleka roślinnego(u mnie kokosowe) lub zwykłe zwierzęce pełnotłuste wiejskie (najlepiej niepasteryzowane).
- 1 łyżka miodu
- szczypta startej wanilii
- szczypta soli
- 30 g drożdży
- 450 g mąki orkiszowej (630) lub innej pszennej ekologicznej
- Dowolny dżem ( u mnie dżem jagodowy)
- Rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, niegorące! Do miski wlewamy mleko, roztopione masło, żółtka, miód, wanilię, drożdże i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach.
- Do masy dodajemy mąkę, szczyptę soli (jeśli chcemy możemy dodać rodzynki), wyrabiamy, jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąka.
- Formujemy szeroki pasek smarujemy dżemem, składamy na pół i skręcamy, układamy w foremce długość ok 40 cm.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, smarujemy jajkiem lub mlekiem, posypujemy makiem, sezamem lub kruszonką jak kto woli.
- Pieczemy w piekarniku 25-30 min temp. 180 C.
Lub w splocie warkoczowym..
Pięknie napisane cytuje..
Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.
Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/
Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!