Ciasto czekoladowe z owocami na zsiadłym mleku

Pyszne ciasto czekoladowe, bardzo aromatyczne, na zdjęciu w wersji z czerwoną porzeczką, ale rewelacyjnie smakuje również z borówkami, śliwkami, brzoskwiniami czy truskawkami. Zsiadłe mleko robię sama, bo jest to  bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki.

Potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 3 – 4 łyżki miodu
  • 40 ml oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kakao
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Pół łyżeczki sody
  • wanilia
  • czerwona porzeczka (mrożona)

Przygotowanie:

  • Jajka ubić razem z miodem i wanilią.
  • Zsiadłe mleko wymieszać z rozpuszczonym tłuszczem, dodać ubite jajka, przesianą mąkę, kakao, cynamon, kardamon i sodę.
  • Ciasto wylać do foremki, na wierzchu rozsypać owoce. Piec 40 minut w 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked