Pyszne bułeczki bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bułki które zawsze się udają! Maja fajny smak przez co świetnie zastępują bułki pszenne.
Bułki kokosowo-migdałowe
Potrzebujemy:
- 50 g mąki kokosowej (ok. pół szklanki)
- 20 g mąki migdałowej (ok. 2,5 łyżki)
- 30 g łupiny babki jajowatej (ok. 5 łyżek)
- 4 jajka
- 250 g kefiru/ zsiadłego mleka/lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Do miski wbić jajka, dodać kefir, połączyć składniki.
- Do masy jajecznej dodać mąkę kokosową, migdałową, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól, wszystkie składniki połączyć ze sobą, odstawić, zagnieść, uformować małe lub duże bułeczki (w zależności od potrzeby).
- Pieczemy w 170 C przez około 30-40 minut,