Bo kto nie lubi budyniu…? Ja całe dzieciństwo objadałam się budyniem 😋 Budyń czekoladowy był oczywiście numer 1 🤩 Tradycyjny budyń w domu gotowany byl na pełnotłustym mleku od naszych krówek… 😋 Teraz nie jest już tak łatwo zrobić taki budyń , chyba że mamy wiarygodne źródło wiejskiego mleka. Dlatego alternatywą dla mnie jest budyń z kaszy jaglanej, to pyszny i syty deser, dobry na śniadanie, kolację lub jako przekąska dla małych i dużych.
Budyń z kaszy jaglanej
Potrzebujemy:(porcja na około 4 pucharki)
- 500 g kaszy jaglanej – ugotowanej – jak ugotować zerknij TU
- 1-2 łyżki miodu lub 5-6 daktyli (wcześniej namoczonych około godziny)
- 1 banan (można dodać dwa banany, bardzo dojrzałe i zrezygnować z dodatku miodu).
- 200- 250 wody i 1,5 łyżki nasion konopi lub mleko (kokosowe, migdałowe)
- 3 łyżki kakao – jeśli robimy budyń czekoladowy
- wanilia – kilka kropel
- Opcjonalnie, garść orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce).
- Szczypta cynamonu i kardamonu do budyniu czekoladowego
Przygotowanie:
Budyń jaglany z bananem, wiśniami i kokosem…
Budyń jaglany czekoladowy z bananem i orzechami…
Budyń jaglany waniliowy z granatem…
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.