Szybki sposób na pyszny barszczyk..
Potrzebujemy:
- 400 g buraczków czerwonych surowych
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka z nerkowców )
- 200 ml zakwasu na żurek
- 1 lub 1/2 szklanki zakwasu z kiszonego buraka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- Szczyptę papryki wędzonej
- Szczyptę czosnku suszonego
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Buraczki rozdrobnić na drobno w mikserze lub zetrzeć na tartce, zalać zimną wodą około 1,5 litra, dodać czosnek, majeranek, lubczyk, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 20 min. Po tym czasie dodać zakwas i śmietankę, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
- Barszczyk bardzo często serwuję z gotowanymi ziemniaczkami, posypane smażoną cebulką.