Ciasto z dyni bez glutenu

Pyszne, puszyste ciasto z soczystej dyni , idealne ciasto na jesienne weekendy…

Ciasto z dyni – bez glutenu

Potrzebujemy :

  • 250 g puree z dyni 🎃 (dynie kroimy na kawałki, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 185 C przez około 25 min (do miękkości). Dynie studzimy, miksujemy).
  • 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • Pół szklanki mąki gryczanej
  • Pół szklanki mąki migdałowej (lub kukurydzianej)
  • Pół szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • Starta skórka z połowy cytryny. (cytrynę najpierw moczymy w roztworze z sodą, aby pozbyć się pestycydów – jak to zrobić zerknij TU.)
  • -opcjonalnie można dodać bakalie lub zamiast skórki z cytryny 🍋 dodać przyprawy korzenne.


Przygotowanie :

  • Przygotować puree z dyni🎃
  • W garnuszku roztopić masło razem z miodem, dodać puree z dyni, żółtka i startą skórkę z cytryny 🍋
  • Do miski wsypać mąki, sodę, dokładnie wymieszać, dodać puree z dyni.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min w temp. 180 C.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
  • Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
  • Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
  •  Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
  • Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia. 
  • Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.






Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked