♦️Świetna alternatywa na pieczywo z warzyw, bez pieczenia, bez mąki, bez glutenu! Jest to również fajny sposób na wykorzystanie pulpy warzywnej z warzyw pozostałych po wyciskanych sokach. Ja wyciskam bardzo dużo i zawsze szkoda było mi, wyrzucać resztek z marchewek czy buraka – więc pomysł jest super!
♦️Pomysł zaczerpnięty ze strony Odmładzanie na surowo♥️
Pieczywo z pulpy warzywnej
Potrzebujemy:
- Pulpa z warzyw , może być z jednego warzywa lub mieszanka np. z marchewki i buraka
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (świetne źródło witamin z grupy B)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego – opcjonalnie
- możemy dodać według uznania – siemię lniane, orzechy, (włoskie, laskowe), migdały, nerkowce, słonecznik, sezam, czarnuszkę, babkę płesznik.
- Przyprawy – dowolne zioła, według uznania(tymianek, bazylia, majeranek, lubczyk) papryka, sól i pieprz.
- Woda – dozujemy, tylko tyle aby zmiksować. Możemy zamiast wody dodać przecier pomidorowy, będą pomidorowe chlebki.
- Suszarka
Przygotowanie:
- Pulpę z warzyw umieszczamy w mikserze, dodajemy wybrane dodatki, miksujemy. Masę wykładamy na deskę, cienko rozsmarowujemy, nożem kształtujemy małe kawałki, które delikatnie przekładamy na suszarkę.
- Jeżeli posiadacie dużą suszarkę prostokątną, można zrobić jeden duży cienki, placek, pokroić na małe prostokąty i włożyć do suszenia. Długość suszenia zależy od suszarki, ale jest to w przedziale 4-6 godzin.
- Chlebki możemy też robić z pozostałej pulpy migdałowej lub kokosowej, która zostaje po przygotowaniu mleka. Wystarczy dodać ulubione dodatki 🙂
- Porzechowujmy w suchym, zamkniętym pudełku.
- Małe chlebki świetnie smakują z pastami lub oliwą z oliwek.