Pyszne ciasto makowe z jabłkiem, szybkie w wykonaniu, idealne do kawy :), to słodka alternatywa dla osób, które nie mogą jeść glutenu.
Ciasto makowe z jabłkiem
Potrzebujemy: mała porcja ciasta na małą formę.
- 3-4 jabłka
- 3 jajka wiejskie
- 5-6 łyżek maku
- garść rodzynek (wcześniej namocz w ciepłej wodzie na 15 min)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1-2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika (miód, syrop z agawy)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (ekologicznej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ekologicznej)
- 3 łyżki mąki kokosowej (ekologicznej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
- Jabłka pokrój na drobną kostkę (ja dodaję ze skórką, bo mam swoje jabłka, te ze sklepu obierz!)
- Mak sparz gorącą wodą (około 5min) – odcedź, ostudź, zmiksuj.
- Jajka zmiksuj razem ze słodzikiem, na puszystą masę.
- Do jabłek dodaj, rodzynki, olej kokosowy, ocet, mak i masę jajeczną, wymieszaj.
- Do masy dodaj mąki, sodę , cynamon i kardamon.
- Masę przekładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 40 min w temp. 180 C.