Ciasto makowe z jabłkiem -bezglutenowe

Pyszne ciasto makowe z jabłkiem, szybkie w wykonaniu, idealne do kawy :), to słodka alternatywa dla osób, które nie mogą jeść glutenu.

Ciasto makowe z jabłkiem

Potrzebujemy: mała porcja ciasta na małą formę.

  • 3-4 jabłka
  • 3 jajka wiejskie
  • 5-6 łyżek maku
  • garść rodzynek (wcześniej namocz w ciepłej wodzie na 15 min)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika (miód, syrop z agawy)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (ekologicznej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ekologicznej)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (ekologicznej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

  • Jabłka pokrój na drobną kostkę (ja dodaję ze skórką, bo mam swoje jabłka, te ze sklepu obierz!)
  • Mak sparz gorącą wodą (około 5min) – odcedź, ostudź, zmiksuj.
  • Jajka zmiksuj razem ze słodzikiem, na puszystą masę.
  • Do jabłek dodaj, rodzynki, olej kokosowy, ocet, mak i masę jajeczną, wymieszaj.
  • Do masy dodaj mąki, sodę , cynamon i kardamon.
  • Masę przekładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 40 min w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked