Spaghetti z cukinii

Z serii obiady bez mięsne…

Pyszna zdrowa alternatywa na obiad bez mięsa i nabiału…Czy jest to możliwe? Oczywiście i co ważne to jest pyszne! – Ale ja kocham warzywa w każdej postaci

Spaghetti z cukinii

Potrzebujemy:

  • Cukinię – ilość w zależności od ilości osób. Cukinia misi być twarda.
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie: Przygotowujemy chwilę przed podaniem

  • Cukinię oczyszczamy a następnie razem ze skórką, robimy makaron za pomocą temperówki do warzyw (spiralizer) 
  • Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy rozgnieciony czosnek, odrobine startego imbiru, podgrzewamy chwile, dodajemy makaron z cukinii, mieszamy, dosłownie na pół minuty aby smaki się połączyły – NIE SAŻYMY!, przekładamy na talerz, lub do miseczki polewamy ulubionym sosem.

➡️U nas najczęściej jest to sos pomidorowo- paprykowy, przygotowanie trwa 5 minut a jest bardzo smaczny i pożywny.

➡️Sos możemy posypać mocarellą z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU lub serem wegańskim.

Sos z pomidorów i papryki

Potrzebujemy :

  • 1 cebulę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów bez skórki lub około 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1-2 papryki
  • Poł łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz
  • Olej kokosowy

Przygotowanie :

  • W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek , dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, bazylię, sól i pieprz, chwilę dusimy, a następnie dokładnie miksujemy składniki, doprawiamy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie !
  • Aby wzbogacić smak można dodać 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca.

➡️Takie spaghetti możemy wykonać również z innych warzyw lub zrobić kolorowe spaghetti… I podawać na przykład z klopsikami 🙂

Do spaghetti warzywnego polecam pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej są pyszne!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked