Z serii obiady bez mięsne…
Pyszna zdrowa alternatywa na obiad bez mięsa i nabiału…Czy jest to możliwe? Oczywiście i co ważne to jest pyszne! – Ale ja kocham warzywa w każdej postaci
Spaghetti z cukinii
Potrzebujemy:
- Cukinię – ilość w zależności od ilości osób. Cukinia misi być twarda.
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie: Przygotowujemy chwilę przed podaniem
- Cukinię oczyszczamy a następnie razem ze skórką, robimy makaron za pomocą temperówki do warzyw (spiralizer)
- Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy rozgnieciony czosnek, odrobine startego imbiru, podgrzewamy chwile, dodajemy makaron z cukinii, mieszamy, dosłownie na pół minuty aby smaki się połączyły – NIE SAŻYMY!, przekładamy na talerz, lub do miseczki polewamy ulubionym sosem.
➡️U nas najczęściej jest to sos pomidorowo- paprykowy, przygotowanie trwa 5 minut a jest bardzo smaczny i pożywny.
➡️Sos możemy posypać mocarellą z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU lub serem wegańskim.
W wersji z mocarellą z orzechów nerkowca 😋
Sos z pomidorów i papryki
Potrzebujemy :
- 1 cebulę
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów bez skórki lub około 400 ml przecieru pomidorowego
- 1-2 papryki
- Poł łyżeczki bazylii
- Sól i pieprz
- Olej kokosowy
Przygotowanie :
- W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek , dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, bazylię, sól i pieprz, chwilę dusimy, a następnie dokładnie miksujemy składniki, doprawiamy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie !
- Aby wzbogacić smak można dodać 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca.
➡️Takie spaghetti możemy wykonać również z innych warzyw lub zrobić kolorowe spaghetti… I podawać na przykład z klopsikami 🙂
Do spaghetti warzywnego polecam pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej są pyszne!!!