Koktajl pieczona dynia, banan, jabłko

Pyszny i bardzo syty koktajl pieczona dynia , banan, jabłko

➡️Fajny pomysł na przekąskę, kolację lub do pracy. Koktajl z pieczonej dyni z aromatycznym i rozgrzewającym kardamonem i cynamonem jest pyszny

Koktajl pieczona dynia, banan, jabłko

Potrzebujemy:

  • 0koło 200 g pieczonej dyni (wcześniej dynie kroimy w kostkę, wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości)
  • banan
  • jabłko
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kardamon (szczypta)
  • 1 łyżka masła orzechowego (u mnie migdałowe)
  • woda – ilość według gustu, w zależności jaką chcemy mieć gęstość

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie rozdrabniamy, przelewamy do szklanek i posypujemy cynamonem…

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
  • Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
  • Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
  •  Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
  • Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia. 
  • Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked