Z serii obiady bezmięsne…Ryż z marchewką i pietruszką, danie na obiad, kolację lub do zabrania do pracy lub wycieczkę …
➡️Prosty skład…zdrowy skład!
➡️Najważniejsze w tej potrawie są składniki!
Potrzebujemy:
- 250 g ryżu basmati
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 cebula
- olej kokosowy
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlewamy 500 ml wody, dodajemy sól, gotujemy.
- Ryż płuczemy, wsypujemy go gotującej się wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy przykryty na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
- Marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na słupki (gotujemy na parze).
- Fasolkę gotujemy na parze.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę ,dodajemy curry, kurkumę, imbir, podsmażamy chwilę (1-2 min)
- Do gotowej cebuli wrzucamy ryż, marchew, pietruszkę i fasolkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe!