Smoothie mango, banan, awokado, płatki owsiane

Pyszne odżywcze Smoothie dla małych i dużych…idealne na śniadanie lub kolację…

Potrzebujemy :

  • 0,5 Mango
  • 1 banan
  • 0,5 awokado
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki płatków owsianych (wcześniej namoczonych) – jeśli jesteś osobą nietolerującą gluten, używaj produktów ze specjalnym znakiem – przekreślonym kłosem.
  • woda – ilość według gustu, w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
  • Możemy podawać w formie deseru, należy wtedy zrobić gęste smufi a na wierzch dodać świeże maliny lub borówki.

➡️Krótko o ich wspaniałości…

Awokado 🥑

  • Awokado w 100 g ma 160 kcal, czyli cały owoc około 440 kcal — Nazywane jest masłem Bogów.
  • Witaminy: C, A, E, K, B1 (tiamina) , B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (Kwas foliowy).
  • Minerały: Wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, i w dużej ilości jednonienasycone, posiada też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Awokado jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom ( C, A, E, K)
  • Bogactwo witamin z grupy B broni i reguluje cały organizm, a w szczególności ważny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
  • Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o wzrok.
  • Utrzymuje w dobrym poziomie nasz cholesterol HDL, a występujący w jednonienasyconych tłuszczach Beta-sitosterol pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Ponadto tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne !
  • Chroni przed  chorobami układu krązenia, obniża ciśnienie krwi.
  • Wspomaga pracę serca
  • Źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
  • Awokado TO jedne z najlepszych tłuszczy !!!

Banany 🍌

  • Banany w 100 g to około 90 kcal
  • Pyszny owoc dość kaloryczny, daje nam dużo energii, pobudza nasz organizm bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
  • Witaminy: C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
  • Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
  • Owoce są bogatym źródłem potasu (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. 
  • Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
  • Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
  • Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.

Mango

  • Mango w 100 g ma 60 kcal.
  • Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
  • Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol (naturalny kwas salicylowy)który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
  • Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
  • Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
  • Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
  • Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
  • Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.

Jabłko 🍏

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnymalkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked