Pyszny odżywczy koktajl 🍹 z buraka, jabłka, malin, banana i mango
Potrzebujemy :
- Sok z buraka (1-2buraki)
- Banan
- Maliny
- Jabłko
- Pół mango
- Woda – ilość według gustu
Przygotowanie :
Wyciśnięty sok z buraka umieszczamy w mikserze, dodajemy banana, maliny, jabłko, mango i wodę, dokladnie miksujemy.
Krótko o ich wspaniałości….
Buraki
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. - Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek. - Obniża poziom cholesterolu,
- Przeciwdziała miażdżycy,
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.
Mango
- Mango w 100 g ma 60 kcal.
- Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
- Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
- Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
- Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
- Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
- Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Banany
- Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
- Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku.
- Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.