Z serii obiady bezmięsne… Gulasz z soczewicą i cukinią…Pyszny, syty, bardzo wartościowy obiad dla całej rodzinki.
Potrzebujemy:
- 1 cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g soczewicy (suchej)
- 1 łyżka masła klarowanego (lub olej kokosowy)
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki roztartej kolendry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili, sól
- groszek zielony lub kukurydza
- Kasza gryczana
Przygotowanie:
- Cukinie oczyszczamy, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwile podsmażamy, następnie dodajemy cukinię, kurkumę i podsmażamy razem około 5 min.
- Do cukinii dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wodę, imbir, kolendrę, paprykę, chilli i sól, gotujemy pod przykryciem około 20 min.( w razie potrzeby możemy dodać więcej wody).
- Na koniec dodajemy zielony groszek lub kukurydzę i razem jeszcze podduszamy około 3 min.
- Gotujemy kaszę gryczaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
- Gulasz podajemy z kaszą.