Naleśniki orkiszowe na serwatce

Pyszne naleśniki na zdrowej serwatce♥️ Robię je bardzo często, bo często w domu mam serwatkę. Mleko spożywamy tylko w formie fermentowanej typu, zsiadłe mleko, kefir, maślanka lub serwatka. Mleko kupuję tylko bezpośrednio od rolnika niepasteryzowane, z którego robię zsiadłe mleko, jogurt, ser, i mam serwatkę którą wykorzystuje do picia w upalne dni, na placuszki, ciasta, do chleba i oczywiście naleśniki. Mleko z marketu jest trucizną nie podawajmy tego dzieciom. Jak zrobić samodzielnie nabiał z mleka niepasteryzowanego? Zerknij TU

Naleśniki orkiszowe na serwatce

Potrzebujemy :

  • 200 ml serwatki
  • 200 ml wody
  • 200 g mąki orkiszowej ekologicznej (z Polskiego gospodarstwa ekologicznego)
  • Olej kokosowy

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą, smażyć na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.
  • Moja propozycja podania: ser biały (lub mascarpone) i duszone jabłka z cynamonem
  • Ser biały miksujemy ( możemy dodać trochę miodu)
  • Jabłka obieramy, kroimy w małe cząstki, wkładamy do rondla, posypujemy cynamonem i lekko podduszamy (2-3 min) aż będą się delikatnie rozpadać.
  • Na naleśnika nakładamy serek, jabłka, składamy kopertę, oprószamy cynamonem , ewentualnie zmielonym ksylitolem, możemy dodać świeże owoce np borówki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked