Tarta z botwinką

Szybka i prosta tarta z szpinakiem idealna na kolację.

Potrzebujemy:

CIASTO:

  • 200 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 50 ml masła klarowanego
  • 1 żółtko (białko dodajemy do farszu)
  • 50-70 ml wody przegotowanej chłodnej
  • szczypta soli

FARSZ:

  • Botwinka
  • ser feta kozi
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki z orzechów z nerkowca – JAK ZROBIĆ ? ZERKNIJ TU lub śmietanki słodkiej wiejskiej(nie sklepowej!)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy na około godzinkę do lodówki.
  • Następnie wylepiamy ciastem formę na tartą. Wkładamy do piekarnika na 180 C na 20 min (aż się zarumieni).
  • Po tym czasie na zrumienione ciasto układamy bardzo dobrze umytą! Poszatkowaną botwinę, serek kozi.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka (+białko), dodajemy śmietankę, sól i pieprz, polewamy botwinkę, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 180 C przez 30 minut.
  • Możemy również botwinkę wcześniej poddusić na patelni na odrobinie masła klarowanego, ale ja wolę dać surową, wtedy jest w tartej al dente.

Smacznego !

Polecam również tartę ze szpinakiem …Pycha !




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked