Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Biała fasola i zawarte w niej skarby:
- Białko: źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka
- Żelazo oraz magnez: wspomagają układ nerwowy, oraz krwionośny, przeciwdziałają anemii;
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: wspierają odporność, pracę mózgu i obniżają cholesterol;
- Fitosterole: regulują gospodarkę hormonalną i są szczególnie pomocne w fazie zaburzeń po menopauzie;
- Lecytyna: wspomaga pamięć i koncentrację;
- Witaminy z grupy B: wzmacniają cały organizm, szczególnie zaś układ nerwowy;
- Błonnik: reguluje poziom glukozy we krwi, wspiera odchudzanie i przeciwdziała cukrzycy typu II.
- Biotyna : przyśpiesza powstawanie keratyny, istotnego budulca włosów i paznokci.
- Fasola jest cennym źródłem składników mineralnych dla niemal wszystkich organów.
Zupa fasolowa
Potrzebujemy:
- około 400 g fasoli białej ugotowanej
- 50-70 g boczku (na smaczek) od sprawdzonego gospodarza, nie z marketu!
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 5 ziemniaków
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- lubczyk,
- kolendra (dodaje 1 łyżeczkę kolendry rozgniecionej w moździerzu)
- sól, pieprz,
- 1,5-2 l gorącej wody
Przygotowanie:
- Fasole należy przygotować dzień wcześniej. Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc. Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.
- Do miękkiej fasoli wlewamy około 200 ml wody przegotowanej i miksujemy blenderem na gładko.
- Boczek kroimy na drobną kostkę, wkładamy do garnka i podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy chwilę , dodajemy przyprawy, wlewamy około 1,5-2 l wody gorącej (w zależności jaką chcemy mieć gęstość), dodajemy zmiksowaną fasolę, gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw. Zupkę dosmaczamy wyciśniętym świeżym czosnkiem, solą, pieprzem i zieleniną.