Kasza manna z płaskurki (100%) Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie Polski.
🔺Stara odmiana pszenicy, wraca do naszych łask, i bardzo dobrze, bo jest to źródło i bogactwo witaminy A (beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
🔺Witaminy E – witaminy młodości i płodności.
🔺Źródło witamin z grupy B ( B1-tiamina — dba o układ nerwowy, mięśni i serca), PP (niacyna – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych).
🔺 Kasza z płaskurki zawiera też dużo błonnika pokarmowego , białka i soli mineralnych takich jak: wapń (dba o nasze kości i zęby, procesy krzepnięcia krwi i cały układ nerwowy), fosfor (jest odpowiedzialny za mineralizacje kości i stawów, jest także niezbędny do budowy tkanek miękkich), magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego).
🔺 Ważną zaletą jest również duża zawartość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki.
🔺Ziarna po namoczeniu potrajają swoja objętość, dlatego po takim śniadanku jesteśmy dłużej syci.
🔺Pamiętajmy, jednak że ziarna płaskurki, zawierają duże ilości glutenu– nie każdy może sobie na tą kaszkę pozwolić. Budowa tego glutenu jest jednak inna niż gluten w pszenicy zwyczajnej – w dużej części składa się gliadyn, przez co powinien być lepiej tolerowany przez pacjentów z celiakią. Aczkolwiek jest to do sprawdzenia na sobie.
🔺Kaszkę można przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko z dodatkiem owoców, na mleku lub wodzie.
🔺 Zdrowa i pyszna kaszka dla dużego i małego, zastrzyk energii i witamin na cały dzień.
Kaszka manna z płaskurki
Potrzebujemy:
- Na 1 szklankę wody (250 ml) 2-3 łyżki kaszy z płaskurki (w zależności od preferowanej konsystencji. Dodatki :
- 1 banan
- 2 Jabłka
- porzeczki
- rodzynki
Przygotowanie:
- Ja przygotowuje kaszę z 500 ml wody, wsypuje około 6- 7 łyżek kaszy (w zależności od preferowanej konsystencji), wsypując kaszę, mieszam dokładnie trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy 5-8 min do zgęstnienia.
- Na talerzyku rozgniatam widelcem banana, ścieram drobno jabłka, dodaje do kaszy. Na wiech wsypujemy co nam w duszy gra porzeczki, borówki, truskawki, rodzynki, – każdy dzień jest inny :)
- Warto do takiej kaszy bez mlecznej do miski dodać odrobinę masła klarowanego — pamiętajmy nasze cenne witaminy życia A, D, E, K — rozpuszczają się w tłuszczach.!