ŁATWA w przygotowaniu, sałatka z kalafiora jajek i pomidorów, lekka i pyszna kolacja:)
Potrzebujemy:
- 1 kalafior
- 2 pomidory
- 2 jajka
- Szczypior
- Sos musztardowy
Przygotowanie:
- Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
- Pomidory myjemy, kroimy w ósemki.
- Jajka gotujemy na twardo, kroimy na części.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, obficie posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem musztardowym.
- Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie tostów.
Sos musztardowy:
- 0,5 szklanki orzechów z nerkowca,
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
Przygotowanie:
- Orzechy namaczamy wcześniej w wodzie około 3 godz. (jeżeli nie mamy na to czasu to bez moczenia też wyjdzie, moczenie daje orzechom miękkość i przy miksowaniu jest bardziej aksamitna konsystencja).
- Orzechy razem z wodą, musztardą i solą, wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
.
Smacznego
Wartości odżywcze świeżego i ugotowanego kalafiora:
ŚWIEŻY KALAFIOR [100 G] | UGOTOWANY KALAFIOR [100 G] | |
Energia [kcal] | 23 | 22 |
Białko [g] | 2,4 | 1,84 |
Węglowodany [g] | 5 | 4,11 |
Tłuszcz [g] | 0,2 | 0 |
Błonnik | 2,4 | 2 |
Potas [mg] | 214 | 142 |
Magnez [mg] | 11 | 9 |
Jod [µg] | 0,6 | 0 |
Wapń [mg] | 16 | 13 |
Sód [mg] | 26 | 15 |
Fosfor [mg] | 28 | 20 |
Wit. C [mg] | 69 | 44 |
Tiamina | 0,11 | 0,042 |
Ryboflawina | 0,1 | 0,052 |
Witamina B6 | 0,15 | 0,173 |
Beta- karoten [µg] | 18 | 7 mcg |
Źródło: Dietetyka/ program dietetyczny/